Vývoj realitního trhu v roce 2019
16. 02. 2019

Vývoj realitního trhu v roce 2019

 

Bydlení a rok 2019, co nás čeká?

 

Už teď platí, že se poskytuje méně hypoték, prodává se méně nemovitostí a začíná být větší poptávka po nájmech. Důvod? Lidé, kteří by dříve dostali hypotéku třeba na malý byt či domek už hypotéku nedostanou. Nezbyde jim nic jiného než si bydlení pronajmout.

 

Je pronájem špatné řešení?

Češi to tak vnímají. Z celé Evropy jsme výjimeční tím, že máme oproti jiným státům extrémní touhu své bydlení vlastnit. Samozřejmě, že bydlet ve vlastním je skvělá myšlenka, ale ani nájemní bydlení není nic tak špatného. V jiných státech bydlí v nájmů výrazně více lidí.

 

Jak jinak se ještě projevuje to, že lidé nedosáhnout na hypotéku?

 

Druhou variantou je se přestěhovat se dál. Mimo velké město. Pořád jste v dosahu své práce, ale cena nemovitosti je často výrazně levnější. Zatím co byt 2kk koupíte v Praze třeba za 2,5 mil. korun, stejný byt koupit v Roudnici nad Labem o 1 mil. levněji. A přitom jste v Praze za 30 minut.

 

Jak moc lidé „utíkají“ z velkých měst?

 

Z Prahy se odstěhovalo za loňský rok přes 280 000 lidí. Utíkají nejčastěji do středních Čech. Nejvíce lidí se logicky odstěhovalo do okresů Praha Východ a západ. A pak nejvíce do okresů Kladno, Mělník a Beroun.

 

A přijde ta tak zvaná realitní krize? Pokud ano, kdy? A co se stane?

 

Mě se stala taková zajímavá věc. Včera ráno na mě na FB vyskočila vzpomínka události před rokem. Před rokem, tedy na začátku roku 2018 jsem seděl tady ve Snídani s Novou a na tuhle otázku jsem odpovídal, že do 5ti let tu máme něco jako krizi. Tehdy se lidé divili, proč by měla přijít krize, když sazby hypoték jdou dolů, ekonomice se daří atd. A dnes, vidíte, už se o tom bavíme jako o něčem, co tedy asi opravdu během pár let bude.

 

A co se stane, když ta krize přijde? Můžeme se na to nějak připravit?

 

Na to nejlépe pomáhá selský rozum. Prostě počítejte s tím, že bude hůř, než je teď. Takže pokud si budete brát hypotéku, nepůjčujte si tzv. na krev. Můžete přijít o práci, banka vám po fixaci zase zvýší úroky a vy budete potřebovat víc peněz. Nechte si tedy finanční polštář na horší časy. Rezervu, na kterou můžete sáhnout.

 

Ale co když potřebuji to bydlení řešit, potřebuji si koupit nějaký byt?

 

Pak doporučuji to, o čem jsme mluvili před chvilkou. Vyberte si menší, a tedy levnější byt, nebo se odstěhujte o 30 km dál, ušetříte i statisíce, nebo počkejte. Šetřete a bydlete prozatím v nájmu. Není to zas tak tragické řešení, jak se často říká.

Tomáš Kučera
Autor: Tomáš Kučera

Mediálně nejznámější makléř s 20letou praxí. Nejen televizní vystoupení najdete tady.

"Jsem podnikatel, který pracuje proto, že ho to baví. Ne pro to, že musí."

Tomáš žije se svou ženou, dcerou Amálkou a synem Tomáškem nedaleko Prahy v domě, který mu navrhl jeho oblíbený architekt.

Svou práci si doslova užívá, což na něm poznáte od první minuty setkání. Dovolí si ve svém volném čase i takovou perličku, že je v hlavním vysílacím programu moderátorem rádia Frekvence 1.

Profesně:

Tomáš Kučera založil svou první realitní kancelář v roce 1999. Ve chvíli, kdy se stala úspěšným držitelem nadnárodní franšízové licence, svůj podíl prodal. Po té založil již nejúspěšnější realitní institut CHYTRÝ MAKLÉŘ.

Dnes pracuje jako samostatný realitní makléř se svým týmem specializovaných odborníků od profi prezentace až po nemovitostní marketing. 

Osm let působil jako člen rady Asociace realitních kanceláří ČR. Je v oboru nejvyhledávanějším lektorem a po celou dobu také certifikovaným makléřem, a zná tedy dobře obor ze své praxe. Přednáší na konferencích a seminářích, vede kurzy, poskytuje osobní konzultace...
Je autorem šesti knih, tři jsou již bestseller. 

Tomáš Kučera a média:

Pro svou profesionalitu a odbornost je také velmi často oslovován médii. Je dnes mediálně nejznámějším realitním expertem. I proto zajišťuje prodej a nákup nemovitostí i pro VIP osobnosti.

Chytrý makléř: 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ a profesní televize CHYTRÝ MAKLÉŘ TV vzdělává samostatné makléře, menší i větší realitní kanceláře i národní a nadnárodní sítě. Institut je založen na praxi a dlouholetých zkušenostech nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Je nezávislý a není podřízen žádné realitní společnosti či sdružení. Institut je zaměřen na vzdělávání makléřů a manažerů s cílem dosáhnout vyšší kvality a lepších výsledků. A to se daří, viz reference na www.chytrymakler.cz 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ, to je:

profesní televize pro makléře
on-line vzdělávání
video kurzy
živé kurzy
eBooky
knihy
blog 
a mnohem víc.

Povinné údaje: 
Jméno: Tomáš Kučera
Místo podnikání: Dr. E. Beneše 1181, 277 11 Neratovice
Kancelář: Business Centrum Praha Čakovice, Kostelecká 879/59
IČO: 611 22 050, DIČ: **0307****
Datová schránka: 86uxh5q
Vznik živnostenského oprávnění: 8.12.1994
Vznik vázané živnosti realitní zprostředkování: 22.04.2020
Živnost přidělil: Městský úřad Neratovice

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení