V době pandemie touží lidé po chatách a chalupách
01. 04. 2021

V době pandemie touží lidé po chatách a chalupách

Koronavirová pandemie rozpoutala nebývalou touhu po nákupu rekreačních nemovitostí. V některých krajích vzrostl počet prodaných nemovitostí o desítky procent. S rostoucí poptávkou rostou i ceny českých chat a chalup.

Zájem o rekreační objekty vrcholí

Koronavirová pandemie eskalovala zájem o nákup rekreačního bydlení v České republice do dramatických výšin. Realitní makléři hlásí, že rekreační objekty se prodávaly i během 5 dnů a zájemců o jednu nemovitost bylo často dvacet. A to i v případě, že se jednalo o objekty v horším stavu, které by jindy čekaly na kupce dlouhé měsíce.

Únik z města a jediná cesta k rekreaci

Co podpořilo zvýšený zájem o rekreační bydlení? Důvodů je hned několik.

  1. Uzavřené objekty k rekreaci (hotely, penziony).
  2. Zhoršená možnost vycestovat do zahraničí (či žádná možnost).
  3. Možnost práce home office, větší volnost.
  4. Touha po úniku od ruchu velkoměsta a vnějšího tlaku.
  5. Levné hypoteční úvěry.

 

Prodeje chat a chalup lámou rekordy

Na mnoha místech vystoupaly objemy prodejů chat a chalup na historická maxima. Největší zájem byl o nákup nemovitostí v červenci, objem z prodeje překročil 1 miliardu korun (dle dat společnosti Reas).

Nárůst prodejů nemovitostí byl zaznamenán napříč celou Českou republikou s výjimkou dvou krajů. Nutno podotknout, že v uvedených dvou krajích to nemusí znamenat nezájem o nemovitosti, ale pouze nedostatečnou nabídku.

Graf zobrazuje procentní nárůst/pokles počtu prodaných rekreačních objektů v období od ledna do září 2020.

Největšímu zájmu kupujících se těšily objekty v Libereckém kraji a na Vysočině. Jedná se o atraktivní rekreační oblasti s dobrou dostupností do velkých měst. Zájem byl i o rekreační objekty ve Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Počet prodaných rekreačních objektů zůstal stejný v Praze a téměř se nezměnil v Karlovarském kraji.

Zdroj dat: Reas

Ceny chat a chalup rostou

Je zřejmé, že kde je zvýšená poptávka a nedostatečná nabídka, roste prodejní cena. Prodejní ceny rekreačních objektů rostou i o desítky procent, a to i u těch objektů, které jsou určeny k rekonstrukci.

S koncem pandemie můžeme očekávat klesající zájem kupujících o rekreační objekty a pravděpodobně i pokles cen.

Tomáš Kučera
Autor: Tomáš Kučera

Mediálně nejznámější makléř s 20letou praxí. Nejen televizní vystoupení najdete tady.

"Jsem podnikatel, který pracuje proto, že ho to baví. Ne pro to, že musí."

Tomáš žije se svou ženou, dcerou Amálkou a synem Tomáškem nedaleko Prahy v domě, který mu navrhl jeho oblíbený architekt.

Svou práci si doslova užívá, což na něm poznáte od první minuty setkání. Dovolí si ve svém volném čase i takovou perličku, že je v hlavním vysílacím programu moderátorem rádia Frekvence 1.

Profesně:

Tomáš Kučera založil svou první realitní kancelář v roce 1999. Ve chvíli, kdy se stala úspěšným držitelem nadnárodní franšízové licence, svůj podíl prodal. Po té založil již nejúspěšnější realitní institut CHYTRÝ MAKLÉŘ.

Dnes pracuje jako samostatný realitní makléř se svým týmem specializovaných odborníků od profi prezentace až po nemovitostní marketing. 

Osm let působil jako člen rady Asociace realitních kanceláří ČR. Je v oboru nejvyhledávanějším lektorem a po celou dobu také certifikovaným makléřem, a zná tedy dobře obor ze své praxe. Přednáší na konferencích a seminářích, vede kurzy, poskytuje osobní konzultace...
Je autorem šesti knih, tři jsou již bestseller. 

Tomáš Kučera a média:

Pro svou profesionalitu a odbornost je také velmi často oslovován médii. Je dnes mediálně nejznámějším realitním expertem. I proto zajišťuje prodej a nákup nemovitostí i pro VIP osobnosti.

Chytrý makléř: 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ a profesní televize CHYTRÝ MAKLÉŘ TV vzdělává samostatné makléře, menší i větší realitní kanceláře i národní a nadnárodní sítě. Institut je založen na praxi a dlouholetých zkušenostech nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Je nezávislý a není podřízen žádné realitní společnosti či sdružení. Institut je zaměřen na vzdělávání makléřů a manažerů s cílem dosáhnout vyšší kvality a lepších výsledků. A to se daří, viz reference na www.chytrymakler.cz 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ, to je:

profesní televize pro makléře
on-line vzdělávání
video kurzy
živé kurzy
eBooky
knihy
blog 
a mnohem víc.

Povinné údaje: 
Jméno: Tomáš Kučera
Místo podnikání: Dr. E. Beneše 1181, 277 11 Neratovice
Kancelář: Business Centrum Praha Čakovice, Kostelecká 879/59
IČO: 611 22 050, DIČ: **0307****
Datová schránka: 86uxh5q
Vznik živnostenského oprávnění: 8.12.1994
Vznik vázané živnosti realitní zprostředkování: 22.04.2020
Živnost přidělil: Městský úřad Neratovice

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení