Trendy na trhu s nemovitostmi aneb nevěřte všemu, co se říká
06. 08. 2023

Trendy na trhu s nemovitostmi aneb nevěřte všemu, co se říká

Před pár dny mi volala CNN Prima NEWS. Požádali mě o vyjádření k informaci, že ve Středočeském kraji extrémně narostly prodeje nemovitostí. Dokonce desetkrát oproti průměru. Že by se v nějakém regionu Česka zvedly prodeje o 1 000 %? Zdálo se mi to poněkud překvapivé, protože něco takového se v naší historii ještě nikdy nestalo.

Pozvání na rozhovor do zpráv CNN Prima NEWS jsem přijal. A jednoduše se podíval na katastr a jejich data. Výsledek? Ti co tyto informace zveřejnili buď v loňském roce vůbec nepracovali a pak jim tedy ty prodeje opravdu takhle narostly (třeba vloni prodali 1 nemovitost, letos 10 a tak zaznamenaly takový nárůst) a nebo druhá možnost, mírně řečeno, nehovoří pravdu. 

Níže najdete informace od CNN Prima NEWS a mé vyjádření.

Nebo se jednoduše podívejte na záznam rozhovoru.

CNN Prima NEWS: 

Prodeje nemovitostí ve Středočeským kraji strmě rostou.

Ukazují to data některých realitních kanceláří. Například z dat serveru bezrealitky.cz vyplývá, že za letošní první čtvrtletí se prodeje ve středočeském kraji zvedly o třetinu oproti průměru a ve druhém čtvrtletí dokonce desetkrát oproti průměru. Prodeje jsou prý vyšší než v době Covidu, kdy jsme byli svědky obrovského boom zejména díky levným hypotékám. Úroky totiž byly okolo dvou procent.

Důvodem současného růstu je velký výběr nemovitostí a výrazně nižší ceny. Zatímco v Praze na nemovitost s cenou pod sto tisíc korun za metr čtvereční lze narazit jen těžko, ve Středočeském kraji jsou ceny výrazně pod touto hranicí zcela běžné.

Zájemce neodrazují ani drahé hypotéky. Velmi často si totiž hypotéky berou manželé, kde se započítávají dva příjmy. Na hypotéku tak dosáhnou snadněji. A vysoké sazby pak jsou vykompenzovány výrazně levnější nemovitostí. Kupce neodrazuje ani větší dojezdová vzdálenost, výměnou za to totiž mají větší a levnější nemovitost.

 

Vyjádření od TOMÁŠE KUČERY:

Střední Čechy patří už dlouhé roky k nejžádanějším lokalitám v ČR. Nezměnila to ani krize po roce 2009, ani covid a ani současná realitní krize, která se snad blíží ke konci.

Ve středních Čechách se totiž už po desetiletí staví a dokončuje nejvíc nemovitostí ze všech krajů ČR. Tedy i více než v Praze.

To, že je zde zájem o bydlení není žádné překvapení, historie to potvrzuje. To se dělo „vždycky“.

A nějaké meziroční srovnání s tím, co se děje dnes?

První dokument (data nejdete ve videu výše) je „vytažený“ počet zápisů vlastnictví za první polovinu roku 2022 a druhý také za první polovinu roku ovšem roku 2023. Tedy meziroční srovnání.

Za první půl rok 2022 proběhlo ve Středočeském kraji 34 588 zápisů vlastnictví

A ve srovnání…

Za první půl rok 2023 proběhlo ve Středočeském kraji 29 131 zápisů vlastnictví

Výsledek…

V roce 2023 o 5 457 méně, než v roce 2022.

Takže pokud někdo tvrdí, že letos prodává výrazně více než v době covidu, znamená to jen jedno. Pravděpodobně v loňském roce moc nepracoval :) 

Tomáš Kučera
Autor: Tomáš Kučera

Mediálně nejznámější makléř s 20letou praxí. Nejen televizní vystoupení najdete tady.

"Jsem podnikatel, který pracuje proto, že ho to baví. Ne pro to, že musí."

Tomáš žije se svou ženou, dcerou Amálkou a synem Tomáškem nedaleko Prahy v domě, který mu navrhl jeho oblíbený architekt.

Svou práci si doslova užívá, což na něm poznáte od první minuty setkání. Dovolí si ve svém volném čase i takovou perličku, že je v hlavním vysílacím programu moderátorem rádia Frekvence 1.

Profesně:

Tomáš Kučera založil svou první realitní kancelář v roce 1999. Ve chvíli, kdy se stala úspěšným držitelem nadnárodní franšízové licence, svůj podíl prodal. Po té založil již nejúspěšnější realitní institut CHYTRÝ MAKLÉŘ.

Dnes pracuje jako samostatný realitní makléř se svým týmem specializovaných odborníků od profi prezentace až po nemovitostní marketing. 

Osm let působil jako člen rady Asociace realitních kanceláří ČR. Je v oboru nejvyhledávanějším lektorem a po celou dobu také certifikovaným makléřem, a zná tedy dobře obor ze své praxe. Přednáší na konferencích a seminářích, vede kurzy, poskytuje osobní konzultace...
Je autorem šesti knih, tři jsou již bestseller. 

Tomáš Kučera a média:

Pro svou profesionalitu a odbornost je také velmi často oslovován médii. Je dnes mediálně nejznámějším realitním expertem. I proto zajišťuje prodej a nákup nemovitostí i pro VIP osobnosti.

Chytrý makléř: 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ a profesní televize CHYTRÝ MAKLÉŘ TV vzdělává samostatné makléře, menší i větší realitní kanceláře i národní a nadnárodní sítě. Institut je založen na praxi a dlouholetých zkušenostech nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Je nezávislý a není podřízen žádné realitní společnosti či sdružení. Institut je zaměřen na vzdělávání makléřů a manažerů s cílem dosáhnout vyšší kvality a lepších výsledků. A to se daří, viz reference na www.chytrymakler.cz 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ, to je:

profesní televize pro makléře
on-line vzdělávání
video kurzy
živé kurzy
eBooky
knihy
blog 
a mnohem víc.

Povinné údaje: 
Jméno: Tomáš Kučera
Místo podnikání: Dr. E. Beneše 1181, 277 11 Neratovice
Kancelář: Business Centrum Praha Čakovice, Kostelecká 879/59
IČO: 611 22 050, DIČ: **0307****
Datová schránka: 86uxh5q
Vznik živnostenského oprávnění: 8.12.1994
Vznik vázané živnosti realitní zprostředkování: 22.04.2020
Živnost přidělil: Městský úřad Neratovice

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení