Ten, co přesně předpověděl realitní krizi
18. 10. 2022

Ten, co přesně předpověděl realitní krizi

Tomáš Kučera se pohybuje v realitách více něž dvě desítky let. A protože jej média zvou často na rozhovory, vyjádření a komentáře, přišla před lety řeč i na téma pokles cen nemovitostí. Až člověku přechází mráz po zádech, když slyší a vidí několik let staré záznamy jeho rozhovorů, kde říká „něco jako realitní krize přijde v roce 2022“.


Jak je možné, že jste už v roce 2018 vyslovil např. na TV Nova, že ke snížení cen nemovitostí a k něčemu jako realitní krize dojde v roce 2022? Máte křišťálovou kouli? Jste zřejmě jediný včetně ekonomů, kdo aktuální situaci prokazatelně a přesně předpověděl.

Samozřejmě, že nemám křišťálovou kouli, ale mám zkušenosti, data a také pohled do historie. A když nakombinujete tyto tři zdroje, dá se odhadnout, co se s určitou pravděpodobností v budoucnu stane. Jednoduše řečeno, historie včetně krizí se opakuje.

Než se vás zeptám, co nás tedy nyní čeká, ráda bych se vrátila zpátky. Z čeho jste vycházel? Z jakých dat a událostí?

Ta analýza je samozřejmě poměrně komplikovaná, ale jednoduše řečeno, ekonomické, a tedy i realitní krize se periodicky opakují už stovky let. Byť mi tady v česku máme krátkou historii a zažili jsme vlastně jen jednu. Ta se přihodila v roce 2008 a následný pokles cen nemovitostí trval několik let. Je ale potřeba se dívat kolem sebe až za naše hranice. Pak zjistíte, že se v ekonomice, u politiků, šéfů bank… dějí dokola stále ty stejné chyby a ty pak v důsledků způsobí krizi. Spouštěče krizí jsou sice různorodé, ale v principu podobné. A dá se vysledovat, že se to tzv. blíží.

Co bychom tedy měli sledovat? Můžete uvést nějaké příklady?

Když banky začnou půjčovat levné peníze a hypotéky jsou u nás pod 2 % a v eurozóně i pod 1 %. Banky už tou dobou vědí, že přijde krize, tak se snaží si „v dobrých časech zaháčkovat“ co největší počet dlužníků. A na tenhle fígl lidé vždycky skočí. Chtějí si půjčit teď za nízký úrok. Banky si uvědomují, že by těžko uspěly s úvěry v době, kdy bude krize, lidé budou přicházet o práci a bude panovat odborně řečeno „blbá nálada“. Od bank je to prozíravost, protože v době krize lidem po skončení fixace stejně úrokovou sazbu zvednou o 100 či 200 % a vydělají si, co potřebují.

Prozradíte nám další indicie pro příchod krize?

Když automobilky přestanou nabírat pracovníky na pracovní poměr a upřednostňují brigádníky. Výrobci aut jsou globální, mají výrobní závody v mnoha státech a prodávají v podstatě po celém světě. Automobilky okamžitě pociťují výkyvy ekonomik a na svých datech sesbíraných po celém světě to ihned poznají. A když se tak stane, urychleně začnou připravovat opatření a chystat se na horší časy. Nebo když velmi bohatí lidé začnou kumulovat hotovost. To v překladu znamená, chystá se propad, budu nakupovat. Akcie, nemovitosti, umění, firmy…

A ještě něco, co může napovědět, že končí dobré časy?

Víte, kdo je Michael Burry? Investor, který předpověděl „splasknutí hypoteční bubliny“ v roce 2008. Sobě a svým klientům tehdy vydělal přes 58 miliard dolarů. Burry se nechal slyšet, tuším kolem roku 2019, že finančníci lijí peníze do stovek firem, do kterých by se investovat nemělo. Podle něj je to stejná situace jako v roce 2008. Čím déle to bude pokračovat, tím větší bude pád. To řekl pro agenturu Bloomberg.

Takže historie se opakuje a prostě se střídají dobré a špatné časy?

Ano. A na špatné časy zapomínáme, místo toho, abychom se z nich prostě jen poučili. Pár příkladů z historie:
1998 Rusko bylo tak zadlužené, že devalvovalo národní měnu.
1997 Thajsko na tom bylo tak špatně, že jejich měnu nahradil dolar.
1992 Británie vykrvácela částkou 3,5 miliardy liber.
1990 Japonsko a jejich nemovitostí krize, ceny padly o 50 %.
1989 USA Američané si špatně půjčovali a způsobili škodu 88 miliard dolarů. Něco podobného zvládli zopakovat ani ne za 10 let.
V roce 2008 ovlivnila krize v USA celý svět. Téměř třicet států zaznamenalo propad cen nemovitostí. Některé státy to bolelo opravdu hodně. Vzpomeňte si na Řecko.

Patříte mezi top realitní makléře v Česku a prodáváte exkluzivní nemovitosti, vily i zámky, určitě se svými klienty řešíte budoucnost. Co jim říkáte? Co bude teď? Co se stane s cenami nemovitostí?

Už 5 let říkám a stále na tom trvám, že ceny nemovitostí budou klesat. A začalo to již v první polovině roku 2022. A nepůjde o pokles krátkodobý. Určitě nemůžeme očekávat, že se situace zlepší za pár měsíců. Současná situace ovlivní ceny v podstatě všude. Jde jen o to o kolik, v jakém regionu a u jakého typu nemovitostí.

Děkuji za rozhovor, věřím, že tyto informace byly pro naše čtenáře přínosem. A abychom podtrhli vaše slova, zde ještě jednou přikládáme odkaz na sestřih několika TV vysílání, kde Tomáš Kučera před několika lety předpovídá realitní krizi na rok 2022: https://youtu.be/0dTanl1JihY


18.10.2022 Jana Novotná, novinářka

Tomáš Kučera
Autor: Tomáš Kučera

Mediálně nejznámější makléř s 20letou praxí. Nejen televizní vystoupení najdete tady.

"Jsem podnikatel, který pracuje proto, že ho to baví. Ne pro to, že musí."

Tomáš žije se svou ženou, dcerou Amálkou a synem Tomáškem nedaleko Prahy v domě, který mu navrhl jeho oblíbený architekt.

Svou práci si doslova užívá, což na něm poznáte od první minuty setkání. Dovolí si ve svém volném čase i takovou perličku, že je v hlavním vysílacím programu moderátorem rádia Frekvence 1.

Profesně:

Tomáš Kučera založil svou první realitní kancelář v roce 1999. Ve chvíli, kdy se stala úspěšným držitelem nadnárodní franšízové licence, svůj podíl prodal. Po té založil již nejúspěšnější realitní institut CHYTRÝ MAKLÉŘ.

Dnes pracuje jako samostatný realitní makléř se svým týmem specializovaných odborníků od profi prezentace až po nemovitostní marketing. 

Osm let působil jako člen rady Asociace realitních kanceláří ČR. Je v oboru nejvyhledávanějším lektorem a po celou dobu také certifikovaným makléřem, a zná tedy dobře obor ze své praxe. Přednáší na konferencích a seminářích, vede kurzy, poskytuje osobní konzultace...
Je autorem šesti knih, tři jsou již bestseller. 

Tomáš Kučera a média:

Pro svou profesionalitu a odbornost je také velmi často oslovován médii. Je dnes mediálně nejznámějším realitním expertem. I proto zajišťuje prodej a nákup nemovitostí i pro VIP osobnosti.

Chytrý makléř: 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ a profesní televize CHYTRÝ MAKLÉŘ TV vzdělává samostatné makléře, menší i větší realitní kanceláře i národní a nadnárodní sítě. Institut je založen na praxi a dlouholetých zkušenostech nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Je nezávislý a není podřízen žádné realitní společnosti či sdružení. Institut je zaměřen na vzdělávání makléřů a manažerů s cílem dosáhnout vyšší kvality a lepších výsledků. A to se daří, viz reference na www.chytrymakler.cz 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ, to je:

profesní televize pro makléře
on-line vzdělávání
video kurzy
živé kurzy
eBooky
knihy
blog 
a mnohem víc.

Povinné údaje: 
Jméno: Tomáš Kučera
Místo podnikání: Dr. E. Beneše 1181, 277 11 Neratovice
Kancelář: Business Centrum Praha Čakovice, Kostelecká 879/59
IČO: 611 22 050, DIČ: **0307****
Datová schránka: 86uxh5q
Vznik živnostenského oprávnění: 8.12.1994
Vznik vázané živnosti realitní zprostředkování: 22.04.2020
Živnost přidělil: Městský úřad Neratovice

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení