Bude se prodávat více nemovitostí?
11. 02. 2024

Bude se prodávat více nemovitostí?

Tomáš Kučera odpovídal na otázky zpravodajství CNN Prima NEWS

Hlavní témata:

Bude se prodávat více nemovitostí?
Začnou letos růst ceny nemovitostí?
Které nemovitosti v posledních letech ztratily svou cenu?
Jak lidé zvládali splácen hypotéky?
Je nájemní bydlení budoucnost?

Pusťte si video záznam, nebo si přečtěte přepis rozhovoru s informacemi navíc: 

CNN: Poslední dva roky byly ve znamení určitého útlumu v obchodování s nemovitostmi. Lidi odrazovaly vysoké úroky hypoték. Ty ale začaly klesat. Teď už se dá hypotéka pořídit i s pětiprocentním úrokem. Čeká nás oživení trhu?

TK: Jedním slovem ano. Realitní trh, stejně jako ekonomika a život, se chová cyklicky. Jendou si nahoře, jednou si dole. Oživení trhu nás nejen že čeká, ono už se děje. S prvním snížením úrokových sazeb na konci loňského roku jako makléři zaznamenáváme více prohlídek. Já sám jsem jako realitní makléř za leden prodal nemovitosti za více jak 41 mil. Kč. A to je, jak by řekl náš premiér jasný signál, že zájem o nemovitosti roste. A nadále poroste, protože hypoteční úvěry budou v roce 2024 stále dostupnější. Dnes si můžete pořídit hypotéku pod 5 % a na konci roku už to bude pravděpodobně pod 4 %.

 

CNN: Očekáváte, že po mírném propadu cen nemovitostí, se bude zase zdražovat? Jinak řečeno - je teď spíš čas prodávat, nebo kupovat?

TK: Tohle je častá otázka médií. Vždy odpovídám, pokud do nemovitostí investujete, tak si klidně zaspekulujte na pokles trhu či pokles úrokových sazeb. Pokud ale kupujete či prodáváte, protože řešíte bydlení, spekulace není na místě. Ale konkrétně. Dnes si půjčíte peníze dráž, než když ještě rok počkáte. Rozdíl 1 % na hypotéce je dost peněz. Takže se vyplatí počkat? Na druhou stranu, ceny nemovitostí teď klesají už rok a půl, od poloviny roku 2022, a díky nižším sazbám hypoték se letos pravděpodobně odrazí ode dna a začnou stoupat. Takže se nevyplatí počkat? Řešíte-li bydlení, nemá moc smysl spekulovat. Z dlouhodobého hlediska na nemovitosti stejně nelze prodělat, takže jestli teď koupíte či prodáte o nějaké to procento levnější či dráž se stejně během pár let úplně ztratí.

 

CNN: Které nemovitosti v posledních dvou letech šly cenově dolů nejvíc a je segment trhu, který útlum nepostihl?

TK: Vždy nejvíce padaly ceny starších nemovitostí, které si vyžadují investice. Ať už panelákových bytů, tak domů starých vyšší desítky let. Tyto domy teď v posledních letech dostaly ještě víc na frak, protože s energetickou krizí, zdražením energií a problémy s dodávkami plynu, si lidé uvědomili, že dívat se na energetickou náročnost jejich bydlení má smysl.

A jako vždy v historii se snížení cen nejméně dotklo pozemků. Jsou jedinečné, nenahraditelné a nestárnou. Takže pozemky byly, jsou a budou cenově nejstabilnější.

 

CNN: Jak se lidé, kteří spláceli hypotéky, vyrovnali s nedávnými vysokými hypotékami? Změnil se realitníí trh? 

TK: Češi jsou ve splácení hypoték velmi svědomití. Všechny banky světa nám mohou závidět, jaké máme zodpovědné obyvatele ve splacení úvěrů na bydlení. Takže když vyskočili úrokové sazby a lidem se zvedly splátky, zvládly to. Pouze jsme se naučili, že máme-li hypotéku 2 %, opravdu se může stát, že za pár let může být 6 % anebo naopak.

 

CNN: Stavebnictvíí se v loňském roce propadlo o 3,8 procenta. To je nejhorší výsledek z 16-ti zemí, která sleduje Eurostat. Bude nedostatek novostaveb?

TK: Rád bych dodal, že stavebnictví se podobně propadlo i v Německu. Nedělal bych z toho žádnou velkou tragédii. A jestli bude nedostatek novostaveb? Jak jsem říkal, ekonomika, realitní trh, stavebnictví, vše se pohybuje v cyklech, takže jednou je novostaveb dokončeno více, jindy méně. Ale reálně realisticky. Běžte se podívat na nabídky na internetu. Máte pocit, že je nedostatek nových bytů? Vybírat můžete z tisíců a tisíců nabídek. Jediné, co vás limituje je cena, ale nabídek i starších nemovitostí je opravdu hodně.

 

CNN: Někteří komentátoři dávají do souvislosti, že na západě je moderní bydlet v cizím. A v chudých zemích lidé bydlí ve svém. Je to cesta i pro nás? A nestane se to, že pokud lidé prodají nemovitosti - nebudou nakonec ještě chudší? Je výhodnější splácet hypotéku, nebo platit nájem?

Je budoucnost v nájemním bydlení proto, že na nové byty většina lidí prostě mít nebude?

TK: Víte, tohle je zřejmě věcí národního přesvědčení. V některých zemích bydlí lidé ve svém více než v Česku, jinde zase méně. My Češi chceme bydlet ve vlastním. Já osobně jsem zastáncem toho, že by se lidé neměli spoléhat na to, že je stát dostatečně zajistí na důchod. A mít v 70 letech vlastní bydlení je prostě dobrá investice. I kdybyste pak měli svůj byt prodat, koupit si menší a za zbývající miliony si užít důstojnou životní úroveň. Nejsem zastánce toho žít celý život v nájmu a v důchodu mít jen důchod od státu. To prostě nestačí. Pokud chce někdo bydlet v nájmu, v pořádku, ale ať v průběhu aktivního života investuje, aby měl na důchod peníze. Jedna z takových možných investic je vlastní bydlení. Ale berte to prosím jako můj osobní názor. Já prostě nechci spoléhat na to, že můj důchodový osud závisí na štědrosti státu. 

 

CNN: A je pravdou, že nemovitosti jsou drahé, protože jich je málo, a to šroubuje cenu nahoru?

TK: Nemovitosti jsou drahé, protože jich je málo je obecně zavedená lež. Studie při institutu na Karlově univerzitě a hospodářském ústavu akademie věd říká něco jiného a také logičtějšího. Za růst cen může především reálný růst příjmů domácností. Ke zlevnění nemovitostí by mohlo teoreticky dojít v případě, že by se několik let po sobě postavilo 100 tis. bytů ročně. Jenže to se povedlo v historii jen jednou, a to v roce 1975. Nemovitosti větší výstavba nezlevní. O tom jsem krátce hovořil už v tomto videu.

 

Tomáš Kučera
Autor: Tomáš Kučera

Mediálně nejznámější makléř s 20letou praxí. Nejen televizní vystoupení najdete tady.

"Jsem podnikatel, který pracuje proto, že ho to baví. Ne pro to, že musí."

Tomáš žije se svou ženou, dcerou Amálkou a synem Tomáškem nedaleko Prahy v domě, který mu navrhl jeho oblíbený architekt.

Svou práci si doslova užívá, což na něm poznáte od první minuty setkání. Dovolí si ve svém volném čase i takovou perličku, že je v hlavním vysílacím programu moderátorem rádia Frekvence 1.

Profesně:

Tomáš Kučera založil svou první realitní kancelář v roce 1999. Ve chvíli, kdy se stala úspěšným držitelem nadnárodní franšízové licence, svůj podíl prodal. Po té založil již nejúspěšnější realitní institut CHYTRÝ MAKLÉŘ.

Dnes pracuje jako samostatný realitní makléř se svým týmem specializovaných odborníků od profi prezentace až po nemovitostní marketing. 

Osm let působil jako člen rady Asociace realitních kanceláří ČR. Je v oboru nejvyhledávanějším lektorem a po celou dobu také certifikovaným makléřem, a zná tedy dobře obor ze své praxe. Přednáší na konferencích a seminářích, vede kurzy, poskytuje osobní konzultace...
Je autorem šesti knih, tři jsou již bestseller. 

Tomáš Kučera a média:

Pro svou profesionalitu a odbornost je také velmi často oslovován médii. Je dnes mediálně nejznámějším realitním expertem. I proto zajišťuje prodej a nákup nemovitostí i pro VIP osobnosti.

Chytrý makléř: 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ a profesní televize CHYTRÝ MAKLÉŘ TV vzdělává samostatné makléře, menší i větší realitní kanceláře i národní a nadnárodní sítě. Institut je založen na praxi a dlouholetých zkušenostech nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Je nezávislý a není podřízen žádné realitní společnosti či sdružení. Institut je zaměřen na vzdělávání makléřů a manažerů s cílem dosáhnout vyšší kvality a lepších výsledků. A to se daří, viz reference na www.chytrymakler.cz 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ, to je:

profesní televize pro makléře
on-line vzdělávání
video kurzy
živé kurzy
eBooky
knihy
blog 
a mnohem víc.

Povinné údaje: 
Jméno: Tomáš Kučera
Místo podnikání: Dr. E. Beneše 1181, 277 11 Neratovice
Kancelář: Business Centrum Praha Čakovice, Kostelecká 879/59
IČO: 611 22 050, DIČ: **0307****
Datová schránka: 86uxh5q
Vznik živnostenského oprávnění: 8.12.1994
Vznik vázané živnosti realitní zprostředkování: 22.04.2020
Živnost přidělil: Městský úřad Neratovice

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení