10 příznaků krize
22. 10. 2019

10 příznaků krize

Přijde krize? Otázka není zda, ale kdy!

 

Lidé si často neberou ponaučení ze svých chyb. Jen málokdo si teď – v dobrých časech vzpomene na ekonomickou krizi v roce 2008. Vybavíte si ten strach? Nejistotu? Obavy o budoucnost? O práci, podnikání, rodinu? Na krizi v roce 2008 jsme zapomněli opravdu rychle. A na tu z roku 2000 si dokonce nevzpomene téměř nikdo.

Kam se dívat?

Jsme malá země a indicie přicházející krize tady „uvnitř“ příliš nepoznáme. Je potřeba se dívat za hranice, protože poslední krize nepřišly „zevnitř“, ale díky globální ekonomice tzv. z venku.

Blíží se krize?

Podobně jako u chřipky poznáme, že na nás tzv. něco leze. I krize má příznaky. Tady některé jsou (ty složité ekonomické i ty méně složité logické).

Příznak číslo 1.:

Na trhu amerických dluhopisů vznikla varovná situace. Došlo totiž k otočení spreadu (rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou) mezi výnosem desetiletého a dvouletého dluhopisu do záporných hodnot. Za posledních 20 let už potřetí. Vidět jsme ji zatím mohli v roce 2000 a 2007. Oba tyto roky byly pro trhy významné, neboť předznamenaly větší krize.
Řekl ředitel odboru dealing ve společnosti SAB Finance

Příznak číslo 2.:

Velkým rizikem je obchodní politika amerického prezidenta Donalda Trumpa: omezování volného obchodu, ke kterému přistoupil, je nebezpečná věc. Obchodní války devastují svět globálně a komplexně. V minulosti vždy vedly nejen k obrovským ekonomickým škodám, ale měly i fatální politické následky.
Řekl ekonom Pavel Kysilka pro Hospodářské noviny

Příznak číslo 3.:

Movití lidé ve Spojených státech začali omezovat celou škálu svých výdajů, od realit až po šperky. Zatímco méně bohatí dál utrácejí, náhlý pokles výdajů nejvyšší společenské vrstvy by se podle ekonomů mohl přelít do zbytku ekonomiky a být tak další brzdou hospodářskému růstu.
Píše zpravodajský server CNBC

Trh luxusních nemovitostí zažívá nejhorší rok (2019) od finanční krize. Prodeje v drahých lokalitách, jako je například newyorský Manhattan, klesají už šest čtvrtletí po sobě.

Příznak číslo 4.:

V Česku rostou ceny nemovitostí po Maďarsku nejvíc v celé EU. Dívejme se ale za hranice. V Itálii už ceny nemovitostí nejen, že nerostou, ale klesají.
Uvedl Eurostat a realitní expert Tomáš Kučera v rozhovoru pro TV Nova

Příznak číslo 5.:

Další důkaz, že boháči začínají škudlit, přinesla v srpnu 2019 aukce na automobilovém týdnu v kalifornském Pebble Beach. Kupce za milionů dolarů si nenašla ani polovina aut. Nebývalé.

Příznak číslo 6.:

V první polovině roku 2019 se prodej na uměleckých dražbách poprvé za řadu let let snížil. Prodej aukční síně Sotheby's klesl meziročně o deset procent a Christie’s o 22 procent.

Poslední údaje naznačují, že bohatí v USA si začínají své peněženky hlídat. Pokud budou jejich výdaje klesat i nadále, důsledky by mohla pocítit celá ekonomika. Bohatí vlastní podniky, které působí i za hranicemi USA, a proto se staly v podstatě systémem včasného varování před hospodářskými bouřemi kdekoliv na světě. Naproti tomu střední třída těží ze silné zaměstnanosti a relativně stabilního trhu s bydlením.
Píší Eurozprávy v sekci Byznys

Příznak číslo 7.:

To, že krize do roku 2021 opravdu přijde, si podle průzkumu Národní asociace pro podnikovou ekonomiku (NABE) myslí víc než tři čtvrtiny ekonomů. Celých 42 procent ekonomů, kteří se dotazníkového šetření zúčastnili, se se domnívá, že recese nastane už v příštím roce. Každý desátý je dokonce přesvědčen, že přijde už letos.

I dnes největší riziko představuje finanční průmysl. Ale především, tentokrát jsou to nízké úrokové sazby, které jsou lákavé. Zejména v eurozóně, kde se problémy napojí na brexit a nepředvídatelnou politiku USA, která těžce ovlivňuje globální ekonomiku, což je třeba považovat za nejdůležitější rizikové faktory.

Příznak číslo 8.:

Ve Spojených státech vzrostl poměr zadlužení amerických společností ku hrubému domácímu produktu na více než 45 %. Tento poměr nebyl nikdy v historii takhle vysoký. Dluh je ještě mnohem větší, než byl v případě finančních krizí z roku 2000 a 2008. Podívejte se na graf, který lehce pochopí ekonomický laik.


Historický graf Federal Funds Rate – úrokové sazby Fedu pro mezibankovní trh. Šedý sloupec značí recesi. Zdroj: Macrotrends.net

Příznak číslo 9.:

Čeští i světoví politici mlží. I centrální banky a obvykle i většina velkých finančních hráčů až do posledního momentu proklamují, že recese je velmi nepravděpodobná. Koneckonců, právě tento okruh hráčů je obvykle viněn z kolapsu ekonomiky. 

Příznak číslo 10.:

Víte, kdo je Michael Burry? Investor, který předpověděl „splasknutí hypoteční bubliny“ v roce 2008. Sobě a svým klientům tehdy vydělal přes 58 miliard dolarů. Burry se teď nechal slyšet, že finančníci lijí peníze do stovek firem, do kterých by se investovat nemělo. Podle něj je to stejná situace jako v roce 2008. Čím déle to bude pokračovat, tím větší bude pád.
Říká Michael Burry pro agenturu Bloomberg

Mimochodem, na základě příběhu Burryho vznikla kniha Sázka na jistotu a filmová adaptace této knihy získala v roce 2016 Oscara za nejlepší adaptovaný scénář. Přitom neadaptování se na nové okolnosti je vlastně ten největší problém v době krize.

A nebo, víte co je možné? Že krizi spustí úplně něco jiného a výše uvedené to "jen přiživí". 

Komu a čemu věřit?

Myslím, že stejně jako u chřipky. Sledujte příznaky a dejte na selský rozum. A nezapomeňte zatáhnout za ruční brzdu včas než vás chřipka, pardon krize zaskočí a srazí do kolen. To se to pak léčí mnohem hůře.

Autor článku je podnikatel a realitní expert Tomáš Kučera.
Svůj první článek na téma krize publikoval před 1,5 rokem. Přečtěte si zde.

 

PS: A jak s prodejem a koupí nemovitostí? Pokud potřebujete řešit bytovou situaci, příliš se na vývoj cen neohlížejte. Rozumně se zamyslete a kupte, co potřebujete.

Pokud ale chcete kupovat v současném tržním prostředí tzv. investiční nemovitost, myslete na to, že aktuálně je na takový krok nejhorší situace za posledních 20 let. Pokud naopak zvažujete prodej své nemovitosti, prodávejte! Nepochybně utržíte za svou nemovitost nejvíce za posledních 20 let. Což je situace, která se s určitou pravděpodobností za nedlouho změní.

Tomáš Kučera
Autor: Tomáš Kučera

Mediálně nejznámější makléř s 20letou praxí. Nejen televizní vystoupení najdete tady.

"Jsem podnikatel, který pracuje proto, že ho to baví. Ne pro to, že musí."

Tomáš žije se svou ženou, dcerou Amálkou a synem Tomáškem nedaleko Prahy v domě, který mu navrhl jeho oblíbený architekt.

Svou práci si doslova užívá, což na něm poznáte od první minuty setkání. Dovolí si ve svém volném čase i takovou perličku, že je v hlavním vysílacím programu moderátorem rádia Frekvence 1.

Profesně:

Tomáš Kučera založil svou první realitní kancelář v roce 1999. Ve chvíli, kdy se stala úspěšným držitelem nadnárodní franšízové licence, svůj podíl prodal. Po té založil již nejúspěšnější realitní institut CHYTRÝ MAKLÉŘ.

Dnes pracuje jako samostatný realitní makléř se svým týmem specializovaných odborníků od profi prezentace až po nemovitostní marketing. 

Osm let působil jako člen rady Asociace realitních kanceláří ČR. Je v oboru nejvyhledávanějším lektorem a po celou dobu také certifikovaným makléřem, a zná tedy dobře obor ze své praxe. Přednáší na konferencích a seminářích, vede kurzy, poskytuje osobní konzultace...
Je autorem šesti knih, tři jsou již bestseller. 

Tomáš Kučera a média:

Pro svou profesionalitu a odbornost je také velmi často oslovován médii. Je dnes mediálně nejznámějším realitním expertem. I proto zajišťuje prodej a nákup nemovitostí i pro VIP osobnosti.

Chytrý makléř: 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ a profesní televize CHYTRÝ MAKLÉŘ TV vzdělává samostatné makléře, menší i větší realitní kanceláře i národní a nadnárodní sítě. Institut je založen na praxi a dlouholetých zkušenostech nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Je nezávislý a není podřízen žádné realitní společnosti či sdružení. Institut je zaměřen na vzdělávání makléřů a manažerů s cílem dosáhnout vyšší kvality a lepších výsledků. A to se daří, viz reference na www.chytrymakler.cz 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ, to je:

profesní televize pro makléře
on-line vzdělávání
video kurzy
živé kurzy
eBooky
knihy
blog 
a mnohem víc.

Povinné údaje: 
Jméno: Tomáš Kučera
Místo podnikání: Dr. E. Beneše 1181, 277 11 Neratovice
Kancelář: Business Centrum Praha Čakovice, Kostelecká 879/59
IČO: 611 22 050, DIČ: **0307****
Datová schránka: 86uxh5q
Vznik živnostenského oprávnění: 8.12.1994
Vznik vázané živnosti realitní zprostředkování: 22.04.2020
Živnost přidělil: Městský úřad Neratovice

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení