Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí?
25. 03. 2024

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí?

CNN Prima NEWS:

Jak se budou v nejbližší době vyvíjet ceny realit, když vezmeme v potaz nárůst bytové výstavby o 30 procent? Pokud tento trend bude pokračovat, klesnou ceny bytů?  

Tomáš Kučera:

Tak v první řadě opět veřejně prohlásím, co říkám už řadu let. Po krizi a snižování cen v roce 2022 se ceny nemovitostí v roce 2024 odrazí ode dna a začnou zase růst. Aktuálně ceny už neklesají a porostou, protože spadla inflace a stejně tak úrokové sazby hypoték. Do roka bude hypotéka pod 4 %. A to celé způsobí růst cen.

A druhá důležitá věc. To, že se dostaví více bytů, snížení cen nezpůsobí. Je to mýtus. Potvrzuje to i studie při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Ta říká, že ke snížení cen nemovitostí by mohlo dojít teoreticky až v případě, kdy by se několik let po sobě objevilo na trhu 100 000 nových bytů každým rokem. Jenže 100 tis. bytů se naposledy dostavělo jen jednou, a to v roce 1975, takže je to dnes v podstatě nereálné. Ceny tedy o něco klesají jen občas při nějaké krizi v průměru jednou za cca 15 let a pak zase rostou.

CNN Prima NEWS:

Jak reálné podle vašich zkušeností je najít bydlení do jednoho milionu korun, které by mohlo splňovat základní požadavky – práce a vybavenost v místě bydliště a nízké náklady na úpravy takového bytu?

Tomáš Kučera:

V Česku je aktuálně v nabídce přibližně 400 bytů do 1 mil. korun. Z toho 150 v Ústeckém kraji, 50 v Karlovarském kraji, 20 v Moravskoslezském a zbývající různě po Česku.

Z toho je asi každému zřejmé, že v daných lokalitách jsou příjmy spíše nižší. Na druhou stranu jsou nižší náklady například na rekonstrukci. Ne v materiálu, ale například zednické práce jsou v Praze o 300 % dražší než na severu Čech.

CNN Prima NEWS:

Jak se proměňuje trh s bydlením? A to jak z pohledu finančního, tak i psychologického? Mění se náš postoj k vlastnímu bydlení?

Tomáš Kučera:

V posledních letech se mluví o faktu, že dostupnost bydlení je v Česku stále horší a horší. Jinými slovy, Češi potřebují více ročních průměrných platů na pořízení průměrného bydlení.

Takže se trh mění v tom, že více lidí jde do nájmu, protože vlastní bydlení si nemůže dovolit anebo díky drahotě ani nechce. V tomto směru se tedy blížíme západním zemím, kde je bydlení v nájmu výrazně častější a taky není vnímáno jako něco negativního.

Zvažujete prodej nemovitosti? Zeptejte se Tomáše na cokoli, co vás zajímá. Zde jsou kontakty.

Tomáš Kučera
Autor: Tomáš Kučera

Mediálně nejznámější makléř s 20letou praxí. Nejen televizní vystoupení najdete tady.

"Jsem podnikatel, který pracuje proto, že ho to baví. Ne pro to, že musí."

Tomáš žije se svou ženou, dcerou Amálkou a synem Tomáškem nedaleko Prahy v domě, který mu navrhl jeho oblíbený architekt.

Svou práci si doslova užívá, což na něm poznáte od první minuty setkání. Dovolí si ve svém volném čase i takovou perličku, že je v hlavním vysílacím programu moderátorem rádia Frekvence 1.

Profesně:

Tomáš Kučera založil svou první realitní kancelář v roce 1999. Ve chvíli, kdy se stala úspěšným držitelem nadnárodní franšízové licence, svůj podíl prodal. Po té založil již nejúspěšnější realitní institut CHYTRÝ MAKLÉŘ.

Dnes pracuje jako samostatný realitní makléř se svým týmem specializovaných odborníků od profi prezentace až po nemovitostní marketing. 

Osm let působil jako člen rady Asociace realitních kanceláří ČR. Je v oboru nejvyhledávanějším lektorem a po celou dobu také certifikovaným makléřem, a zná tedy dobře obor ze své praxe. Přednáší na konferencích a seminářích, vede kurzy, poskytuje osobní konzultace...
Je autorem šesti knih, tři jsou již bestseller. 

Tomáš Kučera a média:

Pro svou profesionalitu a odbornost je také velmi často oslovován médii. Je dnes mediálně nejznámějším realitním expertem. I proto zajišťuje prodej a nákup nemovitostí i pro VIP osobnosti.

Chytrý makléř: 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ a profesní televize CHYTRÝ MAKLÉŘ TV vzdělává samostatné makléře, menší i větší realitní kanceláře i národní a nadnárodní sítě. Institut je založen na praxi a dlouholetých zkušenostech nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Je nezávislý a není podřízen žádné realitní společnosti či sdružení. Institut je zaměřen na vzdělávání makléřů a manažerů s cílem dosáhnout vyšší kvality a lepších výsledků. A to se daří, viz reference na www.chytrymakler.cz 

Institut CHYTRÝ MAKLÉŘ, to je:

profesní televize pro makléře
on-line vzdělávání
video kurzy
živé kurzy
eBooky
knihy
blog 
a mnohem víc.

Povinné údaje: 
Jméno: Tomáš Kučera
Místo podnikání: Dr. E. Beneše 1181, 277 11 Neratovice
Kancelář: Business Centrum Praha Čakovice, Kostelecká 879/59
IČO: 611 22 050, DIČ: **0307****
Datová schránka: 86uxh5q
Vznik živnostenského oprávnění: 8.12.1994
Vznik vázané živnosti realitní zprostředkování: 22.04.2020
Živnost přidělil: Městský úřad Neratovice

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení